FUF forløbene er et samarbejde mellem House of Science og Universe Science Park. I vinterhalvåret tilbyder vi undervisningsforløb til skolerne i Sønderborg Kommune. 

FUF forløbene er gratis for skoleklasser i Sønderborg Kommune, som har modtaget en rabatkode fra House of Science. Skolernes faglige vejledere modtager i starten af juni måned koder til en eller flere klasser efter ønske. Uden rabatkode koster forløbene 3000kr. 

 

I kan booke følgende forløb:

 

Robot i job 

Eleverne bliver i dette forløb ansat som programmører og forretningsudviklere i den fiktive virksomhed Robotfabrikken. De skal som ansatte hjælpe virksomheden med at få deres robotter ud og løse forskellige udfordringer i en branche, de selv vælger. Eleverne skal skabe deres eget narrativ omkring robotten, så de kan vise virksomhedens andre ansatte – deres klassekammerater – hvordan de har løst udfordringen, og hvorfor det giver mening at bruge robotten til netop den opgave, de har valgt. 
Eleverne bliver gennem små videoer fortrolige med programmeringen af robotterne Dobot Magician Lite, og tilegner sig færdigheder, så de selv kan lave udfordringer til robotarme og herefter selv løse dem. 

  

Undervisningsforløbet er tiltænkt 6.– 9. klassetrin, og vil give eleven viden om/færdighed i: 

  • At arbejde med blokprogrammering og programmering af Dobot Magician Lite. 
  • At anvende sin viden om koordinater og koordinatsystemer til at løse praktiske opgaver. 
  • At forholde sig til robotteknologi og denne teknologis fordele og ulemper. 

 

 

Balancekunst 

Eleverne skal i dette forløb både have både deres naturvidenskabelige og kreative briller med, når de skal udforske og undersøge, hvad balance er, og når de efterfølgende skal bruge denne viden til at skabe et kunstværk.   

Eleverne skal gennem undersøgelser blive klogere på, hvordan naturvidenskaben ser på balance. De skal i grupper teste, diskutere og reflektere sig klogere på, hvad bl.a. tyngdepunkt og vægtstangsprincip er for noget. Den viden skal de bruge, når de bliver stiller over for en (balance)kunstudfordring, hvor der stilles krav til både materialer, tyngdepunkt og æstetik.  

 

Undervisningsforløbet er tiltænkt 4.– 6. klassetrin, og vil give eleven viden om/færdighed i: 

  • Engineering processen – herunder især delprocessen ”undersøge”.  
  • At samarbejde og sammen bruge deres nysgerrighed til at blive klogere på balance.  
  • At kombinere naturvidenskab og kunst.  

 

 

Lad skuden sejle

Med udgangspunkt i den græske filosof Archimedes, bliver eleverne udfordret i at konstruere et fartøj, der kan sejle hurtigt og sikkert med 4 containere om bord - uden at kæntre. Der er fokus på forbedring af fartøjet vha. tegninger, konstruktioner og afprøvninger. Eleverne skal samarbejde og bruge matematiske beregninger og fysiske undersøgelser.

 

Undervisningsforløbet er tiltænkt 4.– 7. klassetrin, og vil give eleven viden om/færdighed i:

  • At arbejde efter den naturvidenskabelige metode
  • Om skibenes fremdrift og opdrift
  • At kunne designe og bygge en model
  • Materialeegenskaber
  • At kunne afprøve modellen og ændre 1 variabel af gangen

 

 

En verden af data og maskinlæring

Eleverne bliver i dette forløb ansat som videnskabsfolk i Ministeriet for Teknologi og Sikkerhed. De skal som eksperter først arbejde med at producere og indsamle data i Universes TestLab, hvor de gennem fysiske og mentale udfordringer undersøger, hvordan data kan skabes og manipuleres. Eleverne får til opgave at diskutere, hvilke data der er “ærlige”, “troværdige” eller “seje”, og hvordan disse data kan bruges til at forstå og løse forskellige problemstillinger.


Herefter skal eleverne anvende deres erfaringer med data til at udvikle opfindelser, der bygger på maskinlæring, og som kan gøre en forskel i deres samfund – enten i Utopia, hvor teknologien bruges til fællesskab og retfærdighed, eller i Dystopia, hvor teknologien kan skabe kontrol og ulighed. Eleverne designer deres egne opfindelser og præsenterer dem for de andre ministerier – deres klassekammerater – med fokus på, hvordan data og maskinlæring kan anvendes til at løse udfordringer.


Eleverne får gennem praktiske øvelser og små refleksionsaktiviteter en grundlæggende forståelse af både datahåndtering og maskinlæringens principper, og de bliver opfordret til at forholde sig kritisk til teknologiens muligheder og risici i et digitalt samfund.

Undervisningsforløbet er tiltænkt 6.–9. klassetrin og vil give eleverne viden om/færdighed i:
•    At arbejde undersøgende med dataindsamling og datakvalitet.
•    At forstå og anvende grundprincipperne i maskinlæring.
•    At forholde sig til maskinlæringsteknologiens muligheder og udfordringer i et samfundsperspektiv.

 

Værd at vide:

Læs mere på House of Sciences hjemmeside: http://www.houseofscience.dk/opslag/fuf-naturvidenskabshuset-ved-universe/

Tidspunkt: Mandag til fredag i uge 44 til uge 5 kl. 9-13.
Adresse: FUF, bygningen ligger på krydset mellem Grønvej og Gammel Fabriksvej (6430 Nordborg).
Booking: Forløbets bookes med en kode udleveret af House of Science via denne hjemmeside.

Hvis I har spørgsmål, er I altid velkomne til at kontakte Rikke fra Universe (oplevelsesvagt@universe.dk / 8881 9558).

Læringsoplevelser: