Vulkan | Hvordan opstår en vulkan?
Vulkan

Forestil dig jordskorpen som en meget tynd hud oven på en stor bold af smeltede bjergarter. Ligesom et puslespil består jordskorpen af forskellige dele, der kaldes “tektoniske plader”. De kan have mange størrelser, men de fleste er på størrelse med verdensdele og de bevæger sig meget langsomt – mellem 1-9 cm om året.

Der, hvor pladerne støder op mod hinanden, finder vi de områder på jorden, hvor vulkaner, jordskælv og gejsere findes.

Hvis to plader bevæger sig væk fra hinanden, opstår en spalte, som magma – de varme smeltede bjergarter i jordens indre – stiger op gennem. Den type vulkaner opstår på havbunden, så dem ser man næsten aldrig. Kun hvis mængden af magma er stor nok, stiger det op gennem havoverfladen og der opstår en ø. For længe siden opstod Island på denne måde.

I de områder, hvor de tektoniske plader bevæger sig hen mod hinanden, finder vi klodens store bjergkæder, der er dannet ved, at pladerne har skubbet hinanden op.

Når to plader støder sammen, bliver den ene plade presset ned under den anden. Gnidningsmodstanden imellem dem, får den første plade til at smelte. Samtidig vil der stige magma op.

Kun et lille antal af jordens vulkaner er opstået på denne måde, men det er disse vulkaner, der har de mest voldsomme og mest farlige udbrud.

Undertiden opstår vulkaner også i midten af pladerne i såkaldte hotspots. Hotspots er varmeområder i jordskorpen, hvor en varm opstrømning af magma bryder frem. Hawaii er dannet på denne måde.

Jordskælv

De områder, hvor de tektoniske plader støder op til hinanden eller bevæger sig på langs af hinanden, er også de mest aktive jordskælvsområder på kloden. Jordskælvene opstår, når pladerne ligger og gnider mod hinanden og med jævne mellemrum flytter sig i små eller store ryk.

Havet vest for Indonesien er sådan et aktivt jordskælvsområde. I december 2004, var der et kraftigt jordskælv, der måltes til 9 på Richterskalaen og blandt andet udløste en tsunami, der hærgede kysterne omkring det Indiske Ocean.

Et andet område med jævnlige jordskælv er St. Andreas-forkastningen i den amerikanske stat Californien. I San Francisco bygger man husene, så de kan modstå jordskælv..

Kan du få verden til at passe?
Prøv det tektoniske puslespil >

Gejsere

I sprækkerne mellem de tektoniske plader kan man også finde gejsere. En gejser er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle af varmt vand og vanddamp op i luften.

For at der kan dannes gejsere, skal grundvandet ligge højt, samtidig med at temperaturen i jorden skal være høj. De høje temperaturer, der skal være over 100° C fås, hvis den glohede lava ligger tæt på jordens overflade.

Island er det eneste sted i Europa, hvor man kan finde gejsere.

Vulkaner i udbrud

Det er meget forskelligt, hvor længe en vulkan er i udbrud. Et udbrud kan vare et par dage, men det kan også vare flere år. Vulkanen Kilauea på Hawaii-øerne har været i udbrud siden 1983, og er stadig i gang.

En vulkan er opbygget af sten eller fjeld. En vulkan opbygger sig selv med tiden; ved mange udbrud kastes der lava ud af vulkanens krater, eller flyder ud af det, og bliver liggende omkring krateret.

Lava er flydende stenmateriale fra jordens indre. Når lavaen er afkølet og størknet til sten, er vulkanen blevet et stykke højere. Nogle gange bliver der også kastet aske ud af krateret, altså stenpulver eller grus, og det aflejrer sig også rundt om krateret.

Skift mellem lava og aske giver en lagdelt struktur. Er lavaen meget varm, så er den tyndtflydende og giver en flad vulkan. Er den koldere, så flyder den sejt og giver en vulkan med mere stejle sider.

Oplev vores vulkan i Blå Kube 
Læs mere om oplevelsen her >

 

Tilbage til overblikZurück zu ÜbersichtBack to overview

Andre Bliv Klog

Other Get Smart

Weitere "Mach dich schlau"

gletsjer universe
Hvad er en gletsjer?
segway Universe
Hvordan fungerer en Segway?
vindenergi universe
Vinden har et ustyrlig temperament
Drager i luften
Hvorfor flyver en drage?

Tilbage til overblikZurück zu ÜbersichtBack to overview

Andre Bliv Klog

Other Get Smart

Weitere "Mach dich schlau"

Møller og vandkraft
Bliv klogere på møller og datidens industrielle vandkraft
gejser universe
I områder med vulkansk aktivitet finder man ofte gejsere
Bolgeenergi
Bølger kan løfte tonstunge skibe...
Joule og Watt
Vi måler energi i joule og energiforbrug i watt

Kommende events

universe kalender14 okt 2022 - 23 okt 2022
universe tid18:00 - 21:30
sky universe
sky universe
sky universe

universe social wall
brug hashtagget #universedk

social iconsocial iconsocial iconsocial icon

sky universe