Vær med i konkurrencen om 4x Earhart sæsonkort 2025 ved at tilmeld dig vores nyhedsbrev. Vi trækker en vinder d. 21. marts 2025. Værdi 2.596 kr.

*

Ved at trykke ja tak, accepterer jeg Universe’ privatlivspolitik. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde mit samtykke.

Vinderen får besked via email og på Universe's Facebook side.

Mange tak :)

Du har nu modtaget en email i din indbakke, hvor du skal bekræfte din email-adresse, for at deltage i konkurrencen.

Vores formål og historie

Universe vil begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri

 

Universe er idag en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt formål.

 

Dermed er det muligt for alle personer, virksomheder og organisationer at støtte op om formålet og bakke op om vores mange aktiviteter rettet mod børn og unge.

 

Oplevelsesparken Universe er en non-profit-virksomhed, hvor et eventuelt overskud ikke tilfalder en enkelt aktionær eller ejer, men går fuldstændigt og ubeskåret til den videre udvikling af attraktionen og aktiviteterne rettet mod børn og unge.

 

Siden 2005 da Jørgen Mads Clausen åbnede parken under navnet “Danfoss Universe”, har han med sin kone Anette Clausen været parkens stifter og en af de primære drivkrafter bag Universe, der også idag modtager økonomisk støtte fra Bitten og Mads Clausens Fond (også kaldet Danfoss fonden). Drømmen var (og er fortsat) at genskabe glæden ved natur og teknik hos en ny generation og inspirere til mere iværksætteri.

 

Søg om fribilletter til almennyttige formål

 

 

Universe historie

Allerede midt i 90erne fik Danfoss-direktøren ideen til at skabe en park med fokus på naturvidenskab og teknologi, og i 2000 købte han på EXPO udstillingen i Hannover Den Blå Kube, der siden er blevet et af parkens vartegn.

Sammen med sin kone Anette Clausen har han således været drivkraften i at skabe oplevelsesparken, der er finansieret af Bitten og Mads Clausens Fond.

“Det der er problemet i dag er at folk ikke interesser sig for natur og teknik, for de kan ikke se hvordan ting virker,” mener Jørgen Mads Clausen.

“Det var helt anderledes i min barndom, der kunne jeg skille et vækkeur ad, jeg kunne se den her lille uro indeni, og hvordan den kunne få uret til at lave takt slag. Det var en ahaoplevelse at kigge ind, og når jeg så opdagede hvordan det virkede, så sagde jeg Wow, og så kunne jeg huske det.  Men hvem ved hvordan en discman virker? Det er der ikke ret mange der gør, for man kan jo ikke skille den ad, og hvis man gør det alligevel, så går den i stykker – og indeni sidder der sådan nogle sorte klumper som man alligevel ikke kan finde ud hvordan virker”.

“Jeg er af den klare opfattelse at dét, at man ikke kan se hvordan teknikken virker, er et reelt problem, som gør at der bliver uddannet for få ingeniører. Og derfor er parken netop tænkt som et sted hvor man kan anskueliggøre teknikken, Vi skal have givet de unge mennesker en masse aha og wow oplevelser, det er den måde man lærer bedst. Vi kender allesammen wow-oplevelsen af pludselig at forstå eller kunne noget nyt. Det sætter sig rigtig fast i én og former resten af ens liv. Måske får man endda lyst at gå videre med naturvidenskab – eller måske gør man selv nogle opfindelser og starter sin egen virksomhed engang om nogle år”.

Er det en park for klassens genier og nørder?

“Nej parken er for alle nysgerrige voksne og børn." Det er ikke en forlystelsespark, men det skal være interessant og derfor skal det også være sjovt. Vi har lagt vægt på at det er hands-on, og at det ikke kræver at man læser et skilt med forklaringer. Vi ved at den aldersgruppe ikke vil stå og læse en tekst. De vil fare rundt og prøve først det ene og så fare hen til det næste. Det er ikke en systematisk uddannelse og der er ikke skolepligt. Det er meningen at de skal have en appetitvækker, som forhåbentlig giver dem lyst til at udforske videre derhjemme eller i skolen”.

“Vi vil også gøre en systematisk indsats for at få skoleklasser til at komme. Der vil være et skoleprogram, hvor klasserne kan løse bestemte opgaver i den tid de er i parken, og der vil være ting de kan forberede inden de kommer her, og projekter de kan lave bagefter”.

Hvad er formålet med at bygge parken?

“Udover at give unge mennesker de her aha og wow oplevelser, så skulle det også gerne skabe udvikling i lokalsamfundet. Det er en del af en turist satsning i det sønderjyske. Vi skulle gerne have det til at blive en forretning, og det skulle gerne få nogle afledede effekter i lokal samfundet, f.eks. nogle overnatningssteder, der kan tjene penge på de besøgende. 

Hvorfor er det vigtigt at skabe interesse for naturvidenskab?

“Vi vil alle gerne have velfærdssamfundet, men det forudsætter, at vi har en blomstrende industri, der skaber baggrunden for velstanden. Og dét kræver at vi kan overleve globaliseringen. Vores produkter skal have større vidensindhold, og derfor har vi brug for flere teknologer – altså  ingeniører og naturvidenskabsfolk – som kan finde på de her nye produkter, som vi skal bruge og overleve på. Hvis ikke der bliver uddannet nok ingeniører, så går det den forkerte vej. Vi kan jo ikke leve uden højteknologi, vores samfund er baseret på højteknologi”

Har I overvejet at lægge parken et mere centralt sted end Nordals?

“Vi regnede ud på et tidspunkt, at vi kunne få dobbelt så mange besøgende hvis vi placerede parken i Kliplev, lige ved siden af motorvej E45, og det har selvfølgelig været spændende at overveje. Men der er kun ét sted, hvor Danfoss er startet, og det er heroppe. Hvis man byggede en kopi af min fars kontor i Kliplev, jamen, det ville ikke være det samme. Det har vi hørt fra andre museer, at kopier og efterligninger ikke har den samme magnetiske tiltrækningskraft som den ægte vare. Så det er virkelig vigtigt, at vi ligger her”.

Universes formål er at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.