Vores historie | Det var en gammel drøm, der gik i opfyldelse... | Universe
Vores historie

Det var en gammel drøm, der gik i opfyldelse, da Jørgen Mads Clausen i 2005 kunne indvie oplevelsesparken sammen med bl.a. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.

Allerede midt i 90erne fik Danfoss-direktøren ideen til at skabe en park med fokus på naturvidenskab og teknologi, og i 2000 købte han på EXPO udstillingen i Hannover Den Blå Kube, der siden er blevet et af parkens vartegn.

Sammen med sin kone Anette Clausen har han således været drivkraften i at skabe oplevelsesparken, der er finansieret af Bitten og Mads Clausens Fond.

“Det der er problemet i dag er at folk ikke interesser sig for natur og teknik, for de kan ikke se hvordan ting virker,” mener Jørgen Mads Clausen.

“Det var helt anderledes i min barndom, der kunne jeg skille et vækkeur ad, jeg kunne se den her lille uro indeni, og hvordan den kunne få uret til at lave takt slag. Det var en ahaoplevelse at kigge ind, og når jeg så opdagede hvordan det virkede, så sagde jeg Wow, og så kunne jeg huske det.  Men hvem ved hvordan en discman virker? Det er der ikke ret mange der gør, for man kan jo ikke skille den ad, og hvis man gør det alligevel, så går den i stykker – og indeni sidder der sådan nogle sorte klumper som man alligevel ikke kan finde ud hvordan virker”.

“Jeg er af den klare opfattelse at dét, at man ikke kan se hvordan teknikken virker, er et reelt problem, som gør at der bliver uddannet for få ingeniører. Og derfor er parken netop tænkt som et sted hvor man kan anskueliggøre teknikken, Vi skal have givet de unge mennesker en masse aha og wow oplevelser, det er den måde man lærer bedst. Vi kender allesammen wow-oplevelsen af pludselig at forstå eller kunne noget nyt. Det sætter sig rigtig fast i én og former resten af  ens liv. Måske får man endda lyst at gå videre med naturvidenskab – eller måske gør man selv nogle opfi ndelser og starter sin egen virksomhed engang om nogle år”.

Er det en park for klassens genier og nørder?

“Nej parken er for alle nysgerrige voksne og børn." Det er ikke en forlystelsespark, men det skal være interessant og derfor skal det også være sjovt. Vi har lagt vægt på at det er hands-on, og at det ikke kræver at man læser et skilt med forklaringer. Vi ved at den aldersgruppe ikke vil stå og læse en tekst. De vil fare rundt og prøve først det ene og så fare hen til det næste. Det er ikke en systematisk uddannelse og der er ikke skolepligt. Det er meningen at de skal have en appetitivækker, som forhåbentlig giver dem lyst til at udforske videre derhjemme eller i skolen”.

“Vi vil også gøre en systematisk indsats for at få skoleklasser til at komme. Der vil være et skoleprogram, hvor klasserne kan løse bestemte opgaver i den tid de er i parken, og der vil være ting de kan forberede inden de kommer her, og projekter de kan lave bagefter”.

Hvad er formålet med at bygge parken?

“Udover at give unge mennesker de her aha og wow oplevelser, så skulle det også gerne skabe udvikling i lokalsamfundet. Det er en del af en turist satsning i det sønderjyske. Vi skulle gerne have det til at blive en forretning, og det skulle gerne få nogle afledede effekter i lokal samfundet, f.eks. nogle overnatningssteder, der kan tjene penge på de besøgende. Desuden skal det være med til at brande Danfoss. Ikke bare ved at der skal stå nogle logoer i parken, men også ved at vi viser at vi tænker på at skabe interesse for naturvidenskab. Det er der mig bekendt ingen andre industrivirksomheder i verden der har fundet på endnu”.

Hvorfor er det vigtigt at skabe interesse for naturvidenskab?

“Vi vil alle gerne have velfærdssamfundet, men det forudsætter, at vi har en blomstrende industri, der skaber baggrunden for velstanden. Og dét kræver at vi kan overleve globaliseringen. Vores produkter skal have større vidensindhold, og derfor har vi brug for fl ere teknologer – altså  ingeniører og naturvidenskabsfolk – som kan finde på de her nye produkter, som vi skal bruge og overleve på. Hvis ikke der bliver uddannet nok ingeniører, så går det den forkerte vej. Vi kan jo ikke leve uden højteknologi, vores samfund er baseret på højteknologi”

Du er formand for Innovationsrådet og du arbejder i mange sammenhænge for at opmuntre opfindsomhed og entreprenørånd. Bliver det også en del af Danfoss Universe?

“Lige nu har vi ikke kunnet give det den dimension, at vi direkte anskueliggører hvordan man starter op. I parken kan se, hvordan min far startede op. Det er min fars fødested, og samtidig fødestedet for Danfoss, man kan se hans kontor, som var hans børneværelse, og man kan se de store fabrikker udenfor parken. Det blev startet op helt fra nul, af en mand næsten uden en krone på lommen – og det kan man sagtens gøre igen! Det er dén inspiration vi gerne vil give med parken”.

“På lidt længere sigt har vi planer om noget vi kalder et “fab lab”, hvor du kan designe noget på en computer, og så kan du trykke på print. Men dit design kommer ikke ud på papir, det kommer ud som en 3 dimensional plastfigur. Dataene går ud til en 3D printer. Den bruger en flydende plastmasse som man får til størkne med en lysstråle og på den måde kan man bygge en figur op lag for lag af størknet plast. Det kaldes også “rapid prototyping”. Det tager måske en time at  printe en figur ud, men det er langt hurtigere end hvis du skulle lave det på en dreje bænk. Så vi forestiller os at unge mennesker, der har en ide, kan designe det på computeren og så lave produktet her og nu. Så har de en prototype de kan forsøge at sælge – og hvis dét lykkes, kan de tage det næste skridt og producere det mere effektivt”.

“Generelt er vi meget optaget af hvordan man lærer bedst og mest effektivt, så det bliver siddende i mange år. Det handler om kreativitet og om at læring nok skal involvere flere sanser, f.eks. Som i fab lab, ved at arbejde med en computer, ved at arbejde med de rigtige fysiske ting, ved at læse noget, og se noget på video. Alt i alt gør det at man måske kan få en mere intensiv læringsproces”.

Har I overvejet at lægge parken et mere centralt sted end Nordals?

“Vi regnede ud på et tidspunkt, at vi kunne få dobbelt så mange besøgende hvis vi placerede parken i Kliplev, lige ved siden af motorvej E45, og det har selvfølgelig været spændende at overveje. Men der er kun ét sted, hvor Danfoss er startet, og det er heroppe. Hvis man byggede en kopi af min fars kontor i Kliplev, jamen, det ville ikke være det samme. Det har vi hørt fra andre museer, at kopier og efterligninger ikke har den samme magnetiske tiltrækningskraft som den ægte vare. Så det er virkelig vigtigt, at vi ligger her”.

 

sky universe
sky universe
sky universe

universe social wall
brug hashtagget #universedk

social iconsocial iconsocial iconsocial icon

sky universe