Hvad er god naturfagsundervisning, og hvilke fysiske rammer kræves der for at skabe gode naturfaglige læringsmiljøer? Disse spørgsmål har dannet grundlag for forskningsprojektet Ny Naturfag under Kata Fonden (tidligere: Universe Fonden).

Den gamle stald fra en fjern fortid indeholder fremtidens naturfaglige undervisningsfacilitet – FUF.

Fremtidens naturfaglige undervisningsfaciliteter giver rig mulighed for at fordybe sig i tværfagligt projektarbejde. FUF er en enestående mulighed for at arbejde undersøgende og innovativt med naturvidenskab i lokaler, hvor faggrænserne ophæves. Faciliteten giver mulighed for at elever selvstændigt og i grupper kan arbejde undersøgende med naturfaget. Der kan arbejdes udgangspunkt i et tema, et oplæg eller i egne undringer. I FUF kan børn arbejde på mange forskellige måder og med forskellige naturvidenskabelige metoder – samtidigt!

Den gamle stald fra en fjern fortid indeholder fremtidens naturfaglige undervisningsfacilitet - FUF.
Den gamle stald fra en fjern fortid indeholder fremtidens naturfaglige undervisningsfacilitet – FUF.

FUF rummer både det naturfaglige og det formidlingsmæssige som integrerede fagligheder. Her er der forskellige arbejdsmiljøer til børn, der lærer forskelligt. Her er mulighed for at arbejde på et professionelt obduktionsbord, lave kemiske processer, undersøge rødder eller isblokke i sjaskekarret, arbejde med frit fald og High speed optagelser i faldlaboratoriet, lave egne Storm P maskiner og meget mere. Der er plads til børn med store armbevægelser, men FUF er også et sted, hvor man kan fordybe sig og finde mening med den naturvidenskabelige metode.

Faciliteten rummer flere lokaler.

 I stueplan:

 GrønLab Her er der udsugning, gas og strøm. GrønLab minder om et almindeligt fysiklokale.
 Dokumania Her kan man arbejde med dokumentation af undersøgelserne eller research til fremlæggelsen. Der er net adgang og adgang til strøm.
 BlåLab I BlåLab er der mulighed for at arbejde med store og med små armsving. Her kan der arbejdes med biologi og kemi. Der kan dissekeres på obduktionsbordet, leges med vand i sjaskekarret, og laves forskellige undersøgelser.
 Værkstedet Her kan der bygges og konstrueres hvis du skal bruge en opstilling, en dims der kan gribe en trækasse, bore et hul og meget andet.
 FaldLab Her kan man arbejde med fald og opstignings forsøg. Der er adgang i gulvhøjde fra værkstedet og til platformen fra køkkenet. Der er mulighed for at lave High speed optagelser af forsøgene.

På 1.sal:

 Arenaen Stedet hvor klassen kan samles i begyndelsen og i slutningen af et forløb. Her er mulighed for at fremlægge på smartboardet. Her kan der skabes stemning og inspiration gennem billedprojektion på flere af væggene. Stedet rummer også arbejdspladser hvor man kan fordybe sig alene eller i fællesskab.
 Mikroskophjørnet Her kan der arbejdes med mikroskopet. Mikroskopet er tilsluttet computer, og der er mulighed for at gemme billeder af mikroskopi til brug ved fremlæggelsen.
 Køkkenet Her kan der laves kaffe og gemmes madpakker i køleskabet. Der er også mulighed for at sidde i ro og arbejde. Fra køkkenet er der adgang til platformen i FaldLab

GrønLab - et lokale med faciliteter til fysikeksperimenter
GrønLab – et lokale med faciliteter til fysikeksperimenter

Arenaen - rummet kan bruges til dokumentation, research eller fremlæggelse.
Arenaen – rummet kan bruges til dokumentation, research eller fremlæggelse.

Finansiering

Projektet er realiseret med midler fra Egmont Fonden, Undervisningsministeriet, Universe, Fabrikant Mads Clausens Fond og Sønderborg Kommune.

Sponsorer – rådgivning

  • 2+1 IDÉBUREAU (ARKITEKTUR & KONCEPT)
  • LOOP COMPANY (DESIGN & KONCEPT)

Sponsorer – produkter

  • ST Skoleinventar (inventar)
  • AJ Produkter (stole og skamler)
  • Cisco Danmark (trådløs infrastruktur)
  • C2IT (SkoleSkyen)
  • Hydro-Con (elevator)
  • Progressive IT (infrastruktur)
  • Søren Frederiksen (undervisningsmidler)

Læs mere om projektets resultater og forskningsrapporter på Kata Fondens hjemmeside.

Kom selv og brug FUF

Book undervisningsforløbet: Organspecialisten der afvikles i FUF.

Læs mere