Møller og vandkraft

Møller og vandkraft

Indtil man fandt på at bruge pumper og møllehjul til at udnytte vandets kraft, var det hårdt arbejde at transportere vand – specielt hvis man ikke lige havde en okse eller et æsel ved hånden. Tag med tilbage i historien og lær mere om møller og vandkraft.

Noria-øsehjulet – vandforsyning som i det gamle Ægypten

Allerede de gamle ægyptere brugte Noria hjulet til at pumpe vand med, og hjulet bruges stadig i visse dele af verden. Princippet er enkelt:flodens strøm drejer hjulet rundt, skovle på hjulet bliver fyldt med vand, som dermed bliver transporteret op. Hjulskovlene er indrettet sådan, at de tømmes når, de når toppen og vandet kan løbe videre i akvædukter eller vandings kanaler.

Den horisontale mølle

Møller med horisontale hjul stammer helt tilbage fra det gamle Grækenland. Den horisontale mølle arbejder langsomt, og effekten er ikke særlig stor, men til gengæld skal den ikke bruge ret meget vand for at arbejde.

Møllehjulet – udnyttelse af vandets kraft nedefra

Det vertikale underfaldshjul, hvor vandet driver møllen nedefra, kan du stadig finde rundt omkring i Danmark på gamle vandmøller. Det er lavet af træ og blev brugt allerede i oldtiden. Et vertikalt møllehjul kan udnytte 40-70% af vandets kraft.

Overfaldshjulet – mere effektiv udnyttelse ovenfra

Overfaldshjulet er også vertikalt men her falder vandet ned på toppen af hjulet og driver det rundt. Det er mere effektivt end det almindelige vertikale møllehjul, og udnyttelsen af vandets kraft er større, nemlig er ca. 60 – 80%.

Andre Bliv Klog

Other Get Smart

Weitere "Mach dich schlau"

Fossile brændstoffer
Vi bruger olie, kul og naturgas, som om der var rigeligt
lyn torden
Hvad er et lyn? Hvorfor opstår det?
vindenergi universe
Vinden har et ustyrlig temperament
segway Universe
Hvordan fungerer en Segway?

Andre Bliv Klog

Other Get Smart

Weitere "Mach dich schlau"

lyn torden
Hvad er et lyn? Hvorfor opstår det?
Bølgeenergi
Bølger kan løfte tonstunge skibe...
Joule og Watt
Vi måler energi i joule og energiforbrug i watt
Drager i luften
Hvorfor flyver en drage?


brug hashtagget #universedk