Stiller man en snurretop på et bord uden at få den til at snurre rundt, så vælter den bare om på siden.

Men når toppen snurrer rundt, bliver den stående. Den modstår tyngdekraften, som jo stadig søger at vælte den.

Et gyroskop er i princippet en snurretop.
Et gyroskop er i princippet en snurretop.

Den snurrende top ”ved”, hvad der op og ned, og den kan holde sig oprejst, så længe den snurrer hurtigt nok.

Et moderne gyroskop indeholder en mekanisme, der ligner en snurretop, og en elektronik, der måler hvor meget modstand mekanismen gør mod at blive tippet i forskellige retninger.

Fysikken bagved

Den fundamentale naturlov bagved snurretoppens funktion, som også udnyttes i gyroskopet, er loven om impulsmomentets bevarelse.

Den siger populært sagt, at et roterende legeme vil fortsætte med at rotere uændret, hvis ikke det er udsat for en påvirkning udefra.

Fodbold

Det er lidt på samme måde som med en fodbold, der flyver gennem luften (men altså for en roterende bevægelse i stedet for fodboldens retlinede bevægelse).

Hvis fodbolden ikke påvirkes udefra, vil den fortsætte med at flyve ligeud. For at bringe den ud af retning, skal man sparke til den, og man skal også bruge kræfter for at stoppe den i flugten.

Snurretop

Ved en roterende snurretop er det rotationsaksen, der svarer til fodboldens bevægelsesretning.

Hvis toppen ikke påvirkes udefra, vil den fortsætte med at dreje rundt om rotationsaksen. Der skal bruges kræfter for at vippe rotationsaksen, det er ligesom med at bringe fodbolden ud af retning.

Der skal også bruges kræfter for at bremse rotationen, det er ligesom at stoppe fodbolden.

Gyroskop

I et gyroskop måler man de vippekræfter, der påvirker den indbyggede snurretop-mekanisme, og omsætter dem til elektroniske signaler.

Segway

En Segway har som sagt fem indbyggede gyroskoper. Når man står på vognens platform, har den tendens til enten at vælte forover eller bagover.

Det betyder, at man vipper på rotationsaksen på et eller flere af vognens gyroskoper.

En kort instruktion og et par gode råd, så er du klar til start.
En kort instruktion og et par gode råd, så er du klar til start.

Gyroskoperne stritter imod, de vil gerne holde deres bevægelse uændret, og elektronikken omsætter så denne ”stritten imod” til styresignaler for hjulene.

Det er på denne måde, gyroskoper bruges til at holde en Segway i balance i opretstående stilling.

Prøv en Segway

I Universe kan du komme ud at køre på Danmarks første Segway bane. Efter en kort oplæring er du klar til at prøve kræfter med en Segway og dens mange gyroskoper.

Hop op på en Segway i Universe